Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1227. augusztus 18-án halt meg Dzsingisz kán

Birodalma halálakor a Kínai-tengertől Európa határáig terjedt

A mongol világbirodalom megalapítója 1162-ben Temüdzsin néven látta meg a napvilágot. A Mongolok titkos története szerint a gyermek Temüdzsinről, egy tatár fogolyról kapta a nevét, akit apja, Jiszügej éppen a fiú születésekor hozott a családi jurtába. A mondák arról is beszámolnak, hogy a kis Temüdzsin születésekor jobb kezében a bokacsont méretű alvadt vércsomót szorongatott.

Ez a sámánok jövendölése értelmében a nagyra hivatottság jele volt. Az 1206-ban megtartott nagygyűlés (kuriltáj) az összes mongolok kánjává választotta. Ettől az időtől használta az ismeretlen eredetű Dzsingisz nevet.

A mongol birodalom két évtized alatt világhatalommá nőtte ki magát. A siker titkát a mongolok szervezettsége jelentette, amelyről a kortárs források is hírt adnak. A harcosok rendkívül jól bántak íjaikkal, minden más népnél messzebbre tudtak nyilazni. Nem toleráltak semmiféle ellenállást, vérfürdő járt azoknak, akik ezt megpróbálták.

Az elfoglalt országok királyait, fejedelmeit haladék nélkül megölték, a katonákat pedig csapataikba sorozták. Dzsingisz kán a mongol birodalom belső szervezettségét is szem előtt tartotta. Még az 1206-os nagygyűlésen törvénykönyvet (Dzsaszag) vezettek be, amelyre a katonai szellem rányomta a bélyegét.

Szigorúan megtiltotta, hogy a századokba osztott családok elhagyják egységüket. Bíróságokat hoztak létre, amelyek minden fegyelmi vétséget megtoroltak. Halálbüntetéssel sújtották az emberölést, a tolvajlást, a házasságtörést és a feljebbvalók parancsának megtagadását. Dzsingisz kán birodalma halálakor a Kínai-tengertől Európa határáig terjedt. Az utód Dzsingisz unokája, a magyar történelemből ismert Batu kán lett.

forrás:dzsingisz.hu

Kapcsolódó linkek