Interjú Kertész Erzsi íróval

Marcsi néni a Dalia és Dália című könyv

olvasása után kereste meg az írónőt!

Olvasd el a könyvajánlóját! >>>

“Fanfárok diadalmas hangjának kíséretében, a boldogságtól
piruló orcával Dália kecsesen lépkedett fel az emelvényre,
ahol szíve választottja, a szőke herceg várt rá.”


Marcsi néni: Hogyan született a Dalia és Dália című regényed? Mi inspirált  a megírásában?

Kertész Erzsi: Amikor a gyerekeim még picik voltak, anyukám varrt a szobájukba egy faliképet, ami egy kastélyt, egy lovagot és egy királylányt ábrázolt. Egyszer az egyik fiam megkérdezte, hogy mi a nevük a képen szereplő alakoknak, én pedig azonal rávágtam, hogy Dalia és Dália. Nem tudom, hogy ugrott be a két név, de aztán velem is maradtak, és arra inspiráltak, hogy írjam meg a történetüket. A fiaim biztos jobban örültek volna valamivel harciasabb sztorinak, de én a szerelem témáját állítottam középpontba.

 

Marcsi néni: Felnőtt fejjel is élvezetes olvasmány volt a könyved, izgulhattunk, hogy sikerül-e megtalálnia Dáliának a lovagját és ezzel együtt a szerelmet. Szerintem mindenkit megszólít a történet, aki keresi a párját. Konkrét korosztálynak szántad?

Kertész Erzsi: A Dalia az első könyveim egyike - akkoriban még nem voltam annyira tudatos a korosztálynak szánt szövegek terén. Azt persze sejtettem, hogy inkább a lányokat érdekli majd, de meglepett, mennyi felnőtt olvasó jelezte vissza, hogy szerette és szórakoztatónak találta a könyvet. Ez bizonyára az erős irónia miatt lehet, amivel a témához nyúltam.
 

Részlet a könyvből:

"Már csak a lépcsők vannak hátra!
Dália magában sokadszor is elátkozta a torony tervezőjét, ük-ük nagybátyját, aki ük-ük nagynénje részére emeltette a büszke épületet. A nagybácsi ugyanis gyakran járt csatákba meg vadászatra, és e tengernyi lépcsővel biztosította, hogy egyetlen kóbor lovagnak se legyen kedve megkörnyékezni az ük-ük nénikét.
Nem is volt.
Szegény ugyanis rémesen csúnya volt."

 

Marcsi néni: Az illusztráció is remekül kiegészíti a regényt, élmény lapozni és nézegetni a báli ruhakölteményeket, ráadásul a rajzok mindig kicsit továbbmesélik a történetet. Hogyan találtatok egymásra Keszeg Ágnessel, az illusztrátorral?

Kertész Erzsi: A Cerkabella kiadó kötött össze bennünket, ahol Ági már több könyvet is illusztrált. A végeredményt szemlélve nekem úgy tűnik, hogy nagyon élvezte ezt a munkát. A báli jelenetnél például néhány oldalon keresztül csodás ruhakölteményekkel kápráztatja el az olvasókat. Itt szövegre nincs is szükség, a képek magukért beszélnek. A négy főszereplő karaktert is úgy ábrázolta, hogy elég rájuk pillantani, máris kibontakozik a jellemük.
 


Irodalmi KávéZoo, a Cerkabella blogja >>>
 

Marcsi néni: Több meseregényt is írtál már, sőt volt közös munkád Berg Judittal is. Milyen volt együtt dolgozni?

Kertész Erzsi: A Judittal közös könyveink különleges színfoltot képviselnek az amúgy időnként monoton írói munkában. Ez inkább játék volt számunkra, közös szórakozás, amit azért mégis nagyon komolyan vettünk. Az íráshoz rengeteg lendületet és motivációt adott, hogy labdaként passzolgattuk ide-oda a szöveget, és igyekeztünk mindig meglepni a másikat.

Amikor az egyik író nem tudja előre, hogy mit akar a másik
(konyves.blog.hu) >>>

 

Marcsi néni: Mikor született az első könyved? Melyik műved a legkedvesebb számodra?

Kertész Erzsi: Tíz éve írtam az első könyvemet. Nehéz kedvencet mondani, mert mindig az aktuális szöveg a legfontosabb.

Kertész Erzsi: Labirintó (2012) >>>

 

Marcsi néni: Amikor gyerek voltál milyen meséket kedveltél?

Kertész Erzsi: Szinte mindent elolvastam, amihez hozzájutottam és szorgalmasan jártam könyvtárba is. Íróként is törekszem a változatosságra, szívesen kipróbálom magamat többféle témában, műfajban, korosztálynál.


Marcsi néni: Milyen terveid vannak, min dolgozol mostanában?

Kertész Erzsi: Nagyon intenzív évek állnak mögöttem munka szempontjából, ezért most adtam magamnak némi szünetet. Az írást persze nem adtam fel teljesen, jelenleg egy felnőtteknek szóló szöveg ötlete foglalkoztat leginkább, ami kicsit az eredetei szakmámhoz, a pszichológiához is kapcsolódik.

 

Marcsi néni: Végül mit üzensz a gyerekeknek?

Kertész Erzsi: Játsszanak sokat és néha meséljenek fejből, vagy könyvből a szüleiknek is!

 

Az írónő művei könyvtárunkban >>>


Kertész Erzsi honlapja >>>

Facebook-oldala >>>
 

Panthera 4. - Online könyvbemutató (május 15.) >>>

Május 15. (péntek) 17:00, Abszolút Könyvek Facebook-oldala Május 15. (péntek) 17:00, Abszolút Könyvek Facebook-oldala