Tóth Krisztina: Murci kandúr világot lát

Murci azonban (…) megszökött. Úgy gondolta eleget kuksolt már odalent a pincében. Előmászott, és hátat fordítva a lakótelep házainak, nekivágott a nagyvilágnak.”

 

Murci egy pici, de annál kíváncsibb kandúrka, aki elindul világot látni, és közben sok-sok érdekes barátra lel, sőt, egy szerető gazdira is!

Első útja egy cirkuszhoz vezet, ahol kipróbálja magát légtornászként, ráadásul rengeteg fura szerzettel találkozik... Például egy elálló fülű, barna szőrössel, aki folyton banánt enne, egy hosszú fülű, fehér bundással, akinek elképesztően rövid farkincája van, egy hatalmas barna négylábúval, aki folyton legelészik, és egy hegy nagyságú lénnyel, akinek hatalmas füle van, és az arca közepéről egy cső lóg! Láttatok már ilyet?!

Miután egy gondos családhoz kerül, megpróbálja lefülelni a Mikulást, barátságot köt a Hóemberrel, megmássza a karácsonyfát, segít különleges tojásokat festeni Húsvétra, sőt még nyaralni is elviszik, ahol kipróbálhatja a „vad” vidéki életet. De vajon hogyan fogadják az ott élő állatok? Sikerül baj nélkül megúsznia a felfedező útját?

Sok izgalom vár az aprócska kandúrra, és arra is, aki fellapozza ezt a könyvet, és hagyja, hogy magával ragadják Murci kalandjai...

 

Nyaú, láttam kakast, tyúkot,

a kakas gilisztát húzott.

Nyaú, láttam két tehenet,

aztán fogtam egy egeret.

Nyaú, jött egy macska erre,

szemet vetett nyakörvemre.

Nyaú, ezért nekiadtam,

látod, nincsen a nyakamban.

És jártam a túloldalon,

ugatott egy kutya nagyon.

Van neki egy kis labdája,

és kölyke lesz nemsokára!”

 

(az ajánlást készítette: Pokornyi Orsolya)