Rofusz Kinga: Otthon

Képzeljük el, hogy leveszünk egy könyvet a polcról, és elkezdünk mesélni a gyerekünknek. (...) De mi van akkor, ha az adott könyvben nincs egyetlen árva betű sem, vagy ha van, az is az illusztráció része? (...) ez esetben a betűk helyett kizárólag a képekre és persze a saját fantáziánkra hagyatkozhatunk.”

 

Magyarországon a silent book műfaja még nem terjedt el, könyvesboltokban is csak elvétve találkozhatunk egy-egy példánnyal. Pedig ez a képeskönyves műfaj rengeteg lehetőséget rejt magában, bár az is igaz, hogy nem kapjuk készen a történetet, meg kell dolgoznunk érte. Rofusz Kinga szerint „egy silent bookhoz le kell kicsit lassulni: oda kell figyelni, befelé kell fordulni”.

Az Otthon című „csendes könyve” egy kisfiú szemén keresztül mutatja be a szeretett otthontól való búcsúzást, elválást, annak feldolgozását, hogy a jól ismert házból, kertből kiszakítják, és aztán idővel hogyan sikerül beilleszkednie, berendezkednie egy új környezetbe.

A csodaszép képeken a színek és kompozíciók vezetnek minket, mutatják az utat a történet sűrűjében, de a megfelelő szavakat az „olvasóknak” kell megtalálniuk. Még az a szerencse, hogy nincs rossz megoldás.... :)

 

NEM CSAK GYEREKEKNEK!

 

Teljesen rám bízta [a kiadó], hogy mi legyen ez a történet. Nekem volt egy ötletem, de hogy ezt mégis milyen nehéz megvalósítani, azt jól mutatja, hogy majdnem két évig készült a könyv. Egy ilyen típusú kötetnél egészen máshogyan kell gondolkodni, hiszen valóban csak a képek mesélnek. A kép az eszközünk: az, amit megmutatunk, és az is, amit nem. A kihagyás legalább olyan fontos, mint amit megjelenítünk. Ezt eddig is így gondoltam, de ebben az esetben aztán végképp, hiszen az egész történet dramaturgiáját csak a kép tudja megtámogatni. Egyetlen szó nincs benne, ami segíthetne. Ráadásul, amiről a könyv szól, az nagyrészt egy belső, lelki folyamat, amit úgy kellett előhozni és megmutatni, hogy egy pillanatig se legyen szájbarágós.” (forrás: konyvesblog.hu)

(az ajánlást készítette: Pokornyi Orsolya)

Kapcsolódó linkek: