Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

„ Élt egyszer egy kislány, aki orvos akart lenni. Ez manapság nem tűnik elérhetetlen célnak. Csakhogy amikor ez a kislány élt, hatalmas akadályok gördültek az útjába.”


Kertész Edina könyve az első magyar doktornőről, Hugonnai Vilmáról szól.

Hugonnai Vilma 1847. szeptember 30-án született Nagytétényben, és 1922. március 25-én hunyt el Budapesten. 1872-től a zürichi orvosi egyetem hallgatója volt. 1879. február 3-án avatták orvossá.

Magyarországon a diplomája elismerésére 1897 májusáig várnia kellett, mivel nők csak 1895-től járhattak egyetemekre Magyarországon. Egészen addig szülésznőként dolgozott, és mindent megtett a nők egyenjogúságáért.

1914 augusztusában, 67 éves korában elvégzett egy katonaorvos tanfolyamot.

Élete utolsó éveiben már otthon fogadta a betegeit.

 

Kertész Edina a következőképpen nyilatkozott a könyvről:

„A könyv ugyan egy lányról szól, aki orvos akart lenni, de azt tapasztaltam, hogy ha valakinek az élete önmagában nagyon érdekes, a fiúk is ugyanolyan kíváncsian olvassák, mint a lányok.

És szerintem Hugonnai Vilma élete pontosan ilyen.”

 

Részlet a könyvből:

„Mikor a király megkérdezte Vincét, hogy hol a felesége, ő elárulta, hogy Vilma orvosnak tanul. A király pedig azt mondta: örül, hogy Vilma lesz az első magyar orvosnő, de ugye gyógyítani is fog? Hiszen a tudománynak csak akkor van értelme, ha gyakorolják is.”

(az ajánlást készítette: Farkas Petra)