Tóth Krisztina: Zseblámpás mesék

“– Végül az Andersen letelepedett egy padra, és saját magából olvasott fel a kis hableánynak, aki tudta ugyan, hogy szól róla egy gyönyörű mese, de még sohasem hallotta! El volt ragadtatva, tapsolt örömében.”

 

Öt különleges, elfelejtett titkokat őrző történetből álló mesekönyvet tarthatunk a kezünkben!  Nem is gondolnánk, hogy milyen varázslatos dolgok lehetnek a föld mélyén, hogy ki irányíthatja a közlekedési lámpákat, mi történik a játékokkal éjjel az óvodában, hogy kik lakhatnak a metróalagútban, vagy milyen is Lili titkos hóembere… Vagy talán ezeket mind tudtuk egyszer, csak elfelejtettük? Minden történetben rácsodálkozhatunk, mennyi csoda vesz körül minket, amik mellett a hétköznapok során csak úgy elsétálunk. A történetek végén lévő kedves tanácsok pedig nem hagynak kizökkenni minket a mesevilágból, inkább tovább repítenek a képzelet szárnyán...

A könyvnek nemcsak a történetei hívógatóak, hanem az illusztrációi is, amelyeket Timkó Bíbor készített. A képek szinte eggyé válnak a mesékkel és együtt mondják tovább a történeteket.

A könyvet öröm kézbe venni, és még nagyobb öröm beleélni magunkat a mesékbe! Jó olvasást kívánok!

 

Részlet a könyvből:

“Nappal, amikor alszanak, a százlábú gyerekek leveszik a gumicsizmát, és az egyszerűség kedvéért beteszik a metróba. Azon a szakaszon, ahol a metrószerelvény középen behajlik a kanyaroknál, mindig le van téve náhány ilyen százlábú-lábbeli. Én legutóbb, amikor a metróval utaztam, huszonnégy csizmácskát számoltam meg, ami azt jelenti, hogy annak a százlábú gyereknek, amelyik az én állomásom közelébe lakik, huszonnégy lábacskája van. Azért nem száz, mert még kicsi. Száz lába csak a kifejlett, óriás példányoknak van: száz csizmát ritkán lehet összeszámolni. Ha legközelebb utaztok, nézzétek meg, a ti metrótokon is vannak-e csizmácskák, és ha igen, hány? Ha pedig egyszer szembetalálkoztok egy titokzatos alagútlakóval, rajzoljátok le nekem, hogy összehasonlíthassam azzal a régi-régi, öreg százlábúval, akivel a mesémet kezdtem!”

(az ajánlót Törökné Antal Mária készítette)