Molnár Krisztina Rita: Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik

"Nem tudta volna megmondani, hogy honnan érezte meg, Gubó már nem caplat mögötte a sor végén, de mindig megérezte, ha ikertestvérével történt valami.”
 

Mákszem megtorpant, és hátrapenderült. Rakoncátlan barna haja a homlokába hullt. A hirtelen mozdulatot könnyű, piros szoknyája libbenése követte. A kislány fényes gombszeme fürgén körbekémlelt. Aztán futásnak eredt a kanyargó úton. Nem tudta volna megmondani, hogy honnan érezte meg, Gubó már nem caplat mögötte a sor végén, de mindig megérezte, ha ikertestvérével történt valami.”

Hát így kezdődött! És ők elvesztek!

Nem akartak, de mindig volt valami érdekes, ami elterelte a figyelmüket, ami megállásra késztette őket: kéken-zölden ragyogó apró gyík, léleklyuk, egy cukros bácsi, aki szatócs, találós kérdés megfejtéséért kapott pogácsa…

Egyre jobban lemaradtak az osztálytól és Zsuzsa nénitől. Persze valaki mindig útbaigazította őket, de valahogy mégsem sikerült a jó irányba folytatni az utat. Végül két kutya és egy „jótündér” segítségével visszataláltak a csoportjukhoz.

Így fedezik fel ketten a Szentendrei Skanzent, mi pedig megismerjük közben a vízimalmot, a boszorkánykonyhát, Mitmitkét, Békát a kis, zöld vonatot és a skanzen többi csodáját.

Ezt a nagyon kedves, 8-12 éves gyerekeknek szóló könyvet Schall Eszter rajzai díszítik.

„A jó mesék nemcsak a csodák birodalmát nyitják meg a gyerekek előtt, hanem útravalóul is szolgálnak számukra. Molnár Krisztina Rita meséje igazi hamuban sült pogácsa: olyan világot idéz, amelyben régi mesteremberek tudása elevenedik meg azzal a céllal, hogy a mai gyerekeknek is hasznára váljék. A mese kíváncsi és bátor ikerpár hőse, Mákszem és Gubó kalandos utat járnak be a Skanzenben, melynek során egy másik valóságsíkot és önmagukat is mélyebben megismerik. A történetet azoknak ajánlom, akik nem félnek a látható dolgok mögött rejlő titkokat megismerni." (Boldizsár Ildikó meseterapeuta)

(az ajánlást készítette: Fábián Krisztina)