Molnár Krisztina Rita: Kréta-rajz

„Apa meg kijelentette, hogy nagyon büszke rám, de most már tényleg kössem fel a gatyám….(Szibill nevetgélt egy sort a zsebemben a gatyafelkötésen, mert ruhában vagyok nem nadrágban….)"

 

Az írónő a Maléna kertje című könyvének folytatását veheted a kezedbe, ami nagyon érdekfeszítő és letehetetlen olvasmány. A három jó barát Maléna, Luca és Janó élménydús nyaralását ismerhetjük meg, nem is akárhogyan!

Írtatok már naplót arról, hogy mi történt veletek? Esetleg leveleztetek barátaitokkal, amiben beszámoltatok arról, hogy hol nyaraltatok, mit láttatok, hogyan zajlott a vakációtok? Ebben a könyvben élvezetes beszámolót írnak a gyerekek egymásnak minden egyes külön töltött, nyaralós napjukról, ki-ki a saját stílusában. Így kísérjük el Malénát Görögországba, Lucával egy igazi falusi környezetbe csöppenhetünk, Janó, aki ugyan otthon marad a nyáron, izgalmasan írja le a történéseket, és részesei lehetünk elmélkedéseinek is.

A könyv olvasása közben jövünk rá, milyen fontos lenne leírni azt a sok-sok mindent, ami nap mint nap történik velünk. Hiszen ahogy Szibill is mondja: "a naplóírás segít abban, hogy nem hulljanak a feledés mélységes kútjába mindazok a kicsi, fontos dolgok, amik történnek veletek."

Én egészen biztos példát veszek Máliékról, és ezentúl naplót fogok vezetni,

hogy semmilyen emlékem ne vesszen el! És te?

„Kréta szigetét az európai kultúra bölcsőjének szokták nevezni. Mondjuk én sem értettem először, hogy hogy lehet egy kultúrának bölcsője. A kultúra végül is a könyvek, meg az iskola, meg az orrfújás, meg hogy késsel, villával eszünk. A bölcső meg az a ringatózó kosárszerű izé, mondjuk ágy, amibe a kisbabákat teszik .De anya elmondta , hogy egyfelől a kultúra nem csak ennyi, másfelől, hogy a bölcső csak egy kép. Ami azt akarja kifejezni, hogy az egész Európában ez a csodálatos sziget az a hely, ahol az első olyan emberi civilizáció kialakult, ahol volt város meg kereskedelem meg templomok.”

(az ajánlást készítette: Törökné Antal Mária)

Kapcsolódó linkek: